Ne nadarmo se říká, že káva umí rozpohybovat svět. Mezinárodní obchod je zajímavé téma, které v sobě kombinuje politiku, pravidla obchodu, logistiku a zemědělství. Tento modul vám představí, jakým způsobem se do pražíren dostává káva z farem umístěných v nejzazších koutech světa, jaká jsou rizika této dopravy, ale také to, jakým způsobem se samotní farmáři zapojují do problematik globálního obchodu.

Kávová farma v Kostarice – sušení třešní.
Kamion s nákladem kávy mířící do přístavu na expedici – Kostarika.

Další zdroje - literatura

Economics of the Coffee Supply Chain: An Illustrative Outlook; SCA
Dear Coffee Buyer; Ryan Brown
The World Atlas of Coffee; James Hoffman
Coffee - Growing, Processing, Sustainable Production: A Guidebook for Growers, Processors, Traders and Researcher; Nicolas Wintgens
The Coffee Exporter’s Guide: Third Edition: International Trade Centre
Námořní slepota; Michael Romancov
Understanding Global Trade; Elhanan Helpman
The Handbook of Global Trade Policy; Andreas Klasen
The Box: How the Shipping Container Made the World Smaller and the World Economy Bigger; Marc Levinson
The World Trade Organization: A Beginner’s Guide; Prof. David Collins
Practical Guide to the Incoterms 2020 Rules; David Soler
A Business Case For Sustainable Coffee Production; Technoserve
Farmworkers & Coffee: The Case for Inclusion; SCA
Price Crisis Response Initiative; SCA
Coffee Production Costs and Farm Profitability: Strategic Literature Review; SCA
Food Security and Coffee! Ending Seasonal Hunger; SCA
Gender Equality and Coffee; Minimizing the Gender Gap in Agriculture; SCA

Veškerá díla a jiné předměty ochrany chráněné autorskými a souvisejícími právy, která jsou součástí portálu www.cestakavy.cz, jsou opatřena licencí Creative Commons 4.0 BY-NC-SA (viz https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.cs).
Cesta kávy: Tvorba digitálního vzdělávacího nástroje ve společnosti NORDBEANS s.r.o./ CZ.02.3.68/0.0/0.0/18_067/0012421 - Digitální vzdělávací nástroj, který inovativním způsobem představuje průřezové téma kávy v návaznosti na RVP podporující inovaci výuky na středních a středních odborných školách v ČR.