Studentská část digitálního vzdělávacího nástroje Cesta kávy nabízí ve svých v devíti modulech vhled do často složitých vědních disciplín na příkladu tohoto globálního fenoménu.

Lišta v horní části obrazovky.
Záhlaví tématického okruhu.

Na stránkách se můžete orientovat pomocí lišty v horní části obrazovky. Ta rozděluje jednotlivé moduly, které jsou dále rozebírány v rámci tematických okruhů.

V záhlaví každého tematického okruhu najdete lupu, kterou můžete na základě klíčových slov vyhledávat napříč celým webem. Dále zde najdete tlačítko, kterým si většinu tematických okruhů můžete pustit jako mluvené slovo. Mimo audio verze textů najdete mezi funkcemi v záhlaví také možnost úpravy webu pro studenty vyžadující speciální vzdělávací prvky.

Napříč portálem Cesta kávy najdete také interaktivní prvky “zajímavost” (k vidění hned vlevo). Po kliknutí vám vyskočí dialogové okno se zajímavostí týkající se tématu.

Popis modulů:

Kávovník Tento modul představuje agronomické trendy spojené s pěstováním kávovníku – jeho rostlinnou charakteristiku, nároky, podmínky a způsoby pěstování, chemické procesy v něm probíhající.

Regiony Kávový atlas představí historický vývoj a typický styl produkce v jednotlivých pěstitelských zemích. Je zajímavé sledovat, jakými způsoby se průmysl v jednotlivých zemích liší a čím je každá z nich unikátní.

Sklizeň Tento modul představuje faktory ovlivňující samotnou sklizeň i výslednou kvalitu kávy. Také představuje certifikace, které sklizená káva může získat.

Zpracování Zpracováním se označují metody oddělení zrnek z třešní kávovníku. Právě těmto metodám a přípravě na export se věnuje tento modul.

Producent Tento modul představí, jak se do pražíren dostává káva z farem umístěných v nejzazších koutech světa, jaká jsou rizika dopravy, ale také to, jakým způsobem se samotní farmáři zapojují do globálního obchodu.

Pražení V tomto modulu se zaměříme na procesy, které následují příjezdu kávy do pražírny i to, jak pražírna vypadá a co se v ní nachází.

Mletí V tomto modulu představujeme typy mlýnků, se kterými se můžete setkat. Dozvíte se, co má vliv na kvalitu mletí a jakou hrubost použít pro různé metody přípravy kávy.

Příprava Tento modul shrnuje, co by měl každý barista znát, aby mohl kávu správně připravovat espresso, mléčné nápoje i filtrovanou kávu.

Společnost Káva se prolíná do mnoha aspektů našeho společenského života. Má nepopiratelnou roli v umění i každodenním zpestření našich životů. Káva není pouze o chuti, ale také o prožitku, atmosféře kavárny a především setkávání.

Veškerá díla a jiné předměty ochrany chráněné autorskými a souvisejícími právy, která jsou součástí portálu www.cestakavy.cz, jsou opatřena licencí Creative Commons 4.0 BY-NC-SA (viz https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.cs).
Cesta kávy: Tvorba digitálního vzdělávacího nástroje ve společnosti NORDBEANS s.r.o./ CZ.02.3.68/0.0/0.0/18_067/0012421 - Digitální vzdělávací nástroj, který inovativním způsobem představuje průřezové téma kávy v návaznosti na RVP podporující inovaci výuky na středních a středních odborných školách v ČR.